Perşembe, Haziran 07, 2007

BÜRÜMCÜK ÇEKME ÜZERİNE

Aşağıda fotoğraflar ve kısacık bir yazıyla gündeme getirmeye çalıştığım “Bürümcük çekme” etkinliğinin bu yıl önemli bir eksiği vardı: Bürümcük çekmeye gelenlere verilen öğle yemeği
Bu yemek en az bürümcük çekimi kadar önem taşırdı o günlerde. Bürümcük çekme işi, her yılın aynı günlerinde yapıldığından , yemek çeşitleri değişmezdi, hep aynısı olurdu. Sanki “yılın menüsü” gibi.: Başrolde gabak dolması, gabak çiçeği dolması, üzüm yaprağı dolması, patates ve kabak kızartması (yoğurtlu), tabii çorba ve bulgur plavı. Çekilecek kozası çok fazlaysa, bazı bürümcük sahipleri keşkek de verirlerdi. Geleneksel yemeklerle bu iş mutlaka bir bayram havasına sokulurdu.
Bu noksanlığı Yaşar ve Müberra’ya bu etkinlikte, şaka yollu hatırlattık. Gelecek yıl bu etkinliği eksiksiz yapmak isterlerse, biz de elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Demek istediğim şu ki: Gelecek yıl Eski Datca’da ipek böcekçiliği bir adım daha atmış olacak. Ve biz de bürümcük çekme gününü bir festival havasına sokacağız.
Böylece bize ipek vermek uğruna kendilerini koza içine hapsedip yaşamlarına son veren guşlar (ipek böcekleri) bizlere bayram havası içinde veda etmiş olacaklar…

2 yorum:

Lapis lazuli dedi ki...

Kararliliginiz, tesvikciliginiz ne guzel, gelecek sene mutlaka guzel olacaktir kutlamalar boyle ugrasanlari varsa.
Benim baba tarafim Beypazarli. Cok yillar once oradan ayrilinmis ama maddi, manevi her destegi yaptilar, Beypazari senliklerini ben gidip goremedim ama nami buralara kadar geldi bile, darisi Burumcuk cekme`nin basina.

Nihat Akkaraca dedi ki...

Bunu mutlaka başaracağız Cano. Daha şimdiden on kadar yerel ev kadının bizden gelecek yıl için tohum istemiş olmaları bizi ümitlendirdi.
Dokuma işini de yaşar Müberra çifti başlatmış durumdalar.
Turizmin alıp götürdüklerini geri getirmeye çalışacağız.
Yorumunuz bize en büyük destektir. Sağolun