Pazartesi, Kasım 05, 2007

SOKAK ADI



Bu yıl düzenlenen Datça Uluslararası Şiir Buluşması’nda dünyaca ünlü on altı şairin adları verilecekti, Özbel Site’sindeki sokaklara. Merakımı gidermek için Özbel’de oturan, fakat Liman'da dükkanı olan arkadaşlarımdan birine uğradığımda sordum:
-S….., şu anda sizin evin bulunduğu sokağın adı ne oldu?
Arkadaşım elindeki bezle masaların üstünü silmeye devam ederken oldukça sakin cevapladı sorumu:
-Burokoli!
-Ne?..
Arkadaşım yüzüme bakmadan tekrarladı:
-"Burokoli olmuş, bizim komşu söyledi geçen gün. Ben kendim hiç dikkat etmedim. "

Düşünmeye başladım. Benim pratik halkım, yabancı ismi teleffuz edemeyince, acaba hangi ünlünün adından Burokoli’yi bulup çıkartmıştı. Düşündüm, düşündüm bi türlü içinden burokoli çıkabilecek bir şair adı gelmedi aklıma. Eve gelince, evdeki okunmuş “K” dergilerini karıştırdım, acaba burokoliye benzer bir ad bulabilir miyim, diye, yok, bulamadım.
Bugün akşamüstü atladım arabaya, doğru Özbel’e. Arkadaşımın oturduğu sokağın başına dikilmiş olan direkteki sokak tabelasının resmini çektim…

Aslında "K Dergisi"nin birinde bu ünlü şairin adı geçiyormuş, ama bu isimden brokoli çıkaracaklarını nasıl bilebilirdim ki?..

8 yorum:

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Nihat Abi, cok guldurdun, inanilmaz bir yakistirma, biberli birsey olsa anlardim da, brokoli B. Brecht'ten de zor bana göre...

Nihat Akkaraca dedi ki...

Alp&Ege'nin Annesi, Ben de bilmiyordum bu brokoliyi nasıl Bertolt Brecht'e yakıştırdılar ama, biraz daha düşününce o yazıyı yazdıktan sonra buldum. O sokağın yanında bir köylü pazarı kuruluyor Çarşamba günleri. pazardan çıkınca adam yazıyı okumuştur, telefuz edemeyince pazarda gördüğü brokoliler aklına gelmiştir sanırım. Datça bu. garip olaylar ülkesi.

Açalya dedi ki...

:)) cok komik
Bir taraftan da ornek belediyecilik diye de dusundum. Ne hos! Ulkede Ataturk caddelerinin yada buna benzer sokak ve yer isimlerinin degistirildigini okudukca icim parcalaniyordu...bu ilac gibi geldi.

Adsız dedi ki...

Ay, o kadar guldum ki gozlerimden yaslar geldi!!!! Ilahi!!!!

www.elifsavas.com/blog

Nihat Akkaraca dedi ki...

Şimdi bu sokak adlarının içinde en çok merak ettiğim Sekspear Sokağı.
Shekspear için de mutlaka kolay telaffuz edilebilecek bir şey uydurmuşlardır. araştırmalıyım...

Adsız dedi ki...

Hayir, birsey degil, herkes Sekspear Shakespeare okumaya baslayacak koyde!!!

www.elifsavas.com/blog

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Fikir iyi de, çevrede oturanları biraz zorlamışlar bence. Bu isimlerle bir adres tarif etmeyi düşünsenize:)) Başka hangi şairler varmış?

B5 dedi ki...

Inanamiyorum! Nihat bey Amca, ilac gibisiniz :)
Fikra gibi insanlar, fikra gibi ulke hala :)
Sevgiler,