Perşembe, Ocak 31, 2008

KONUMUZ TÜRBAN İSE

Türban üzerine Evren(Can Yücel'in diliyle, Kâinat Paşa) da konuştu.

Datça Ekspres Gazetesinin köşe yazarlarından Yalçın Uysal'in köşesinden alıntı.
(Not: okumak için küpürün üstünü tıklayın.)



9 yorum:

Adsız dedi ki...

Nihat bey,

Islam dinine gore kadinin sadece sacini gostermesi degil, vucudunun el, ayaklar ve yuz disindaki yerlerini gostermesi gunahtir. Ama Turkiye'de oteki yerleri ortmek degil basi ortmek yasaklandigi icin tartisma basa yogunlasmis durumda. Yani bundan ne cikiyor: Kenan Evren'in sadece sac gostermek gunah uzerinden yaptigi youmlar yanlis, cunku temeli yanlis.
Inanmayan insanlar olabilir ama bu onlara Muslumanlarin nenin gunah olduguna inandigini sorgulama hakki vermez.

reality dedi ki...

Nihat Bey,

İran'da , yavaş yavaş,alıştıra alıştıra devrimini yaptı.İlk başlar
da ılımlı devrimi KADINLAR destekledi,daha doğrusu kullanıldı.
Maalesef aynı tezgah Türkiye'de
uygulanıyor.

Enteresan olan kadınlarımız daha
mücadeleci,zor günler kapıda;herkes
ve her aydın elinden geleni yapmalıdır.Karşı devrime dur denilmelidir!!! Atatürk'ün laik ve
çağdaş devrimlerinin korunması
şarttır.Gün o gündür!..
Sevgi ve Saygılarımla

Adsız dedi ki...

Bana oyle geliyor ki, her Kenan Bey konusmasi okudugumda daha da inaniyorum ki, bu adamcagizin zeka duzeyinde eksik olan birseyler var. Bunamis olamaz, eskiden de boyleydi. Zamaninda binlerce insanin kanina giren bir adam. Hayret edilecek sey.

Konu sac mi, sacsizlikla ne alakasi var... Neresinden tutsan olmuyor netekim.

www.elifsavas.com/blog

Nihat Akkaraca dedi ki...

Benim dedem Hafız Nazmi, altı yıl Rodos'ta medresede din eğitimi almış, Arapça'yı su gibi bilen, Kuran'ı okuyup açıklayabilen modern bir hocaydı. Dört kızı vardı, dördününde başı türbanlı değildi. Dördü de İslamın gereklerini yerine getirirlerdi, sağ olanlar halen getiriyorlar.
Annem bu yörenin mevlitlerini okurdu, türbanı yoktu...
Bu evlatlar müslüman değiller miydi, acaba? sayın isimsiz...

Adsız dedi ki...

Nihat bey,

Islamda nelerin farz oldugunun olcusu din egitimi almis da olsa dedeniz, dedelerimiz degil ki. Ortunmek, bu sadece basini ortmek degil tabi ki, farzdir, bunu bilip de yapmayan gunahkar olur. Keske siz de ogrenseniz, insanin gunahkar olmasi ayri, musluman olup olmamasinin ayri bir sey oldugunu. Hafiz dedenizin kizi basini ortmuyordu diye bu durum kime olcu olabilir ki.
Basini ortmek isteyen birine, bak benim hafiz dedemin kizlari ortmemis diye ornekler mi verelim?
Turkiye'deki en buyuk sorunlardan biri ne biliyor musunuz, insanlarin bilmedigi konularda yorum yapmasi. Keske bilmediklerimizi ogrenmeye calissak.

elifsavas dedi ki...

Ben, baskalarinin bloglarindaki yorumlarla yazismaya girmeyi sevmiyorum ama, Isimsiz'in yorumunu okuyunca dusundum ki, anladigim kadariyla, Muslumanlar'in ileri gelen din adamlari dahi Kur'an'daki ortunme ile ilgili emirleri baska baska yorumluyorlar. Sonucta ortunme stili olarak ortaya gelenek, gorenekle karismis bir yorum cikiyor. Sonucta, bu konuda Kur'an da toplumun gorgusune, gelenegine uymayi salik verdigine gore, cok da yanlis bir yorum olmasa gerek.

Oyle toplumlar var ki, kadinin derli toplu, bir etek, bir bluzla dolasmasina hayvan gibi goz dikip bakarlar, kimisinde normal ve terbiyeli giyim budur. Kimse azginlik etmez. Bu da, o kiyafetle o erkeklerin yoldan cikarilmadigini ispatlar. Fazlasina luzum yoktur.

Turk erkekleri, normal kiliklarla dolasan kadinlarin ustune saldirip gozleri donecek, tecavuz edecek bir erkek cesidi midir, ona bakmali.

Bilmedigim konuda yorum yapmiyorum, bu konuda benim bildigim kadariyla yorumluyorum. Cunku Kur'an'da kilik kiyafetin, geleneklere cok aykiri olmamasi salik verildigini defalarca, saygi deger din insanlarinin yazilarindan okudum. :o)

Tabii, benim gorusum bastan gecersiz olabilir, cunku sonucta dinsizim ve tanritanimazim. Ama konu hakkinda okumuslugum, ogrenmisligim var. :o)

www.elifsavas.com/blog

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Isimsiz, okuduklarini bile yanlis yorumluyorsun, Nihat Abi, teyzelerinin basinin acik oldugunu yazmadi ki, ama sen öyle algiladin..Sadece 'turban takmiyorlardi' dedi...

Adsız dedi ki...

Alp ve Ege'nin annesi,

Siz de cok iyi biliyorsunuz okuduklarimi yanlis yorumlamadigimi yani Nihat beyin teyzelerinin basinin acik oldugunu kastettigini. Tabi her zamanki gibi "ben basortusune degil turbana karsiyim" klasik slaganina siginabilmek icin boyle yaziyorsunuz. Ama artik insanlar uyandi, hangi goruse sahip olursa olsun, bu sloganlari yutmuyorlar.
Ayrica, basortusu, turban vs. ayrimini sekle bakarak yapmak, aldiginiz koskaca universite egitimini cope atmaktir. Siyaset semboludur bunlardan turban olan diyorsaniz, e basini turban dediginiz sekilde orten herkes mi ayni siyasi goruse mensup? Cok iyi biliyorsunuz basi ortmenin Islam'da farz oldugunu.
Blogunuzda tutarlu tutarsiz yazilar yayinlayarak Islam ve Muslumanlar hakkinda ne geciyor elinize? Size, inandiginiz her seye birisi surekli saldirsa hosunuza gider miydi? Tabi ki gitmez. O zaman siz de baskasina yapmayin. Hic bilmediginiz, asla anlamadiginiz, anlamaya calismadiginiz Islam'in dusturlarindan biri de sudur: Kendine yapilmasini istemedigin bir seyi baskasina yapma.

Adsız dedi ki...

Artık dayanamadım pes doğrusu. Varsayımlarla önyargılarla işte böyle kendinizi de başkalarını da kandırıyorsunuz. Asıl siz biraz olsun gerçekleri araştırmak ve anlamaya çalışmak yerine hemen yargıda bulunuyorsunuz. Anlamaya öğrenmeye çalışmayan kim merak ettim doğrusu. Oysa ki direkt sorabilirdiniz, Nihat Bey başları açık mıydı yoksa türban mı takmıyorlardı diye. Ama tabi sormazsınız çünkü bu işinize gelmez. Demagojiyi nasıl yapacaksınız sonra değil mi? Tabiki başları açık değildi. Demek klasik sloganlara sığınıyoruz.Asıl klişe bu olmadı mı şimdi? Bir de siz ve sizin gibiler uyanabilse her şey çok daha güzel olacak bu memleket için. Ama uyanmamayı tercih edersiniz çünkü çıkarlarınız o doğrultuda. Her şeyi ne de çok sizler biliyorsunuz. Zaten seçip başımıza getirdiğiniz o meclis te sizin gibi sürekli takiyyelerle kanunu dolanmadı mı? Gerçi artık buna da ihtiyaçları kalmadı her şeyi açık açık yapıyorlar. Bu arada saldıran yargılayan kim acaba çok merak ediyorum. Gerçek dindarlığın kafayı bağlamakla falan alakası yok. Giyim kuşam tamamen geleneksel bir şey. Gerçek dindarlık O'na ne kadar inandığın ve başka çıkarlarına alet edip etmediğinle çok alakalı. Bana göre de günahkarlar gittikçe çoğalıyor eskiye göre. Çok yazık ki Türkiye'nin uğraşacak başka hiç dertleri yokmuş gibi bu saçma sapan konularla gündem, meclis işgal ediliyor. Biz de burada kim günahkar kim değil onu tartışıyoruz. Bunu Allah'a bırakıp kendi işimize baksak. Çok yazık çok.