Pazar, Ocak 27, 2008

PAYAM KIRAN KADINLAR


Hızırşah Köyü'nde payam kıran kadınlar... Çekiç tıkırtıları arasında dedikodu da yapılıyor, maniler de söyleniyor. Yıllardır kadınların yaptığı bu iş, son yıllarda yavaş yavaş kayboluyor; yerini makinelere bırakıyor.

Biz farkına varmadan sıcacık insan ilişkileri arasına buz gibi makinalar giriyor; ilişkiler kopuyor, insanın insana olan sevgisinin yerini kavgalar, terör ve savaşlar alıyor...

6 yorum:

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Nihat Abi, imece usulu mu kiriyorlar?

Nihat Akkaraca dedi ki...

Yok, Habibe, Anlaşmaya bağlı. bazen yövmiye, bazen kilo başı çalışırlar...
bayanlar bayılırlar bu işe. hem para kazanırlar, hem de konuşur kurtlarını dökmüş olurlar...

Mine dedi ki...

Geçen gün bir marketin organik ürünler satılan reyonunda, Datça payamlarına rastladım ve sizi hatırladım.

Nihat Akkaraca dedi ki...

Evet MİNE, üç yıldır SINDI Köyü'nde organik tarım yapılmaktadır. Köyün bu bağlamda epey yol aldığını görebiliyoruz.
Fakat pazarlamada seslerini duyurmak için çok zorluk şektiklerinin de farkındayız. Organik üretimde rekolte düşük oluyor, suni üretimle rekabet etmeleri zorlaşıyor. Herşeye rağmen Sındılılar, kurdukları bir kooperatifle bu işin üatesinden gelmeye çalışıyorlar.

B5 dedi ki...

Burada (Turkiye disinda) organik ürünler sürekli daha fazla yer aliyor markette. Bunun ufak capli üreticiler icin iyi bir gelecek verebilmesini dilerim. Her ne kadar diger üretimle asla basa cikamasa da...
Bu calisan hanimlari görmek isterdim Datca'da...

Nihat Akkaraca dedi ki...

Payam kırma zamanına rasgelmesi gerek tatilinizin, B5. Üretici payamı hemen kırmıyor, İç payam fiyatlarının yükselmesini bekliyor. Fiyatlar yükselince yoğun bir kırma işlemi başlıyor. O zaman her evin önünde kırıcılara rastlamak mümkün. Ama,genellikle tek tük de olsa altı yedi ay payam kıranları görmek mümkün.
Geçen yıl Zürih Lora Radyosundan program yapımcısıyla gezerken Hızırşah Köyünde görmüştük bu resimdeki kırıcıları. hatta yapımcı çekiç seslerini de kydetti gitti.