Salı, Kasım 04, 2008

ANI



"ŞEYTANIN ÇIRASI"

“Şeytanın Çırası”nı torunu getirmişti eve… Nereden bulduysa satın almış getirmiş… İlkönceleri, “Paraları çar çur edikdurusun.” diye dırlandı durdu torununa. Torun, yeni yetme. Söz dinler mi. Gülüp geçiveriyordu onun dırdırına. Oğlanın keyfi yerindeydi. Düğmesini itince, al sana nur gibi aydınlık. Çek düğmesini, sönsün. Çıra gibi mi? Söndürmek için ne kül aramak var ne bişey. Al eline, bas düğmesine, ortalık gündüz gibi, ister öküzleri samanla geceleyin, ister dışarıdaki tuvaletine git. Çekive düğmesini sönsün. Çıra yakacağım diye uğraşacağına… Üstelik köyde henüz ondan başka kimsenin yoktu böyle bi fener. Bu alet geleli, eve çıra da getirmez olmuştu torun. Evin önünde eskiden çıra parçaladıkları yerlerde atılan küçük çıra parçalarını bulup buluşturup kullanıyordu nine Ali Gızı. İnat etti bu şeytan icadını kullanmayacaktı. Köyün alt tarafındaki tarlalarındaki evde, el fenerli, çıralı geceler gelip geçiyordu.
Günlerden bi gün akşamüzeri torun, köy kahvesine, kızı da komşuya gitmişti. O, sızıp kalmıştı köşede. Uyandığında alelacele tarladaki tuvalete gitmesi gerkiyordu... Ortalık zifiri karanlıktı. Sağa baktı, sola baktı, ufacık bi parça da olsa çıra aradı. Oyalandıkça sıkıştı, zamanı kalmadığının farkına vardığında. aklına evdeki “Şeytanın Çırası” dediği alet geldi. El yordamıyla buldu. Sağını solunu oynarken el feneri nur gibi aydınlattı evin içini.
“Eh be!” dedi içinden. “Şeytanınçırasını yaktık. Yakması da golaymış... ” Tuvaletten döndü, eve girdi. Torun ve kızı gelmeden bu şeytan işini karartmalıydı ki; kullanmam dediği aleti kullanmış olduğunu bilmesinler. Karanlıkta el yordamıyla yakmıştı. Şimdi sönmüyordu. El fenerinin her tarafını eliyle denedi. Fener, nuh diyor peygamber demiyordu. Bir ara yere çarpacak oldu. Elini kaldırdı tam atacakken gözüne evin ocağı ilişti. “Şimdi de sönme de göreyim seni” diyerek el fenerinin baş tarafını küle batırdı. “Körolasıca” dedi. “Söneceene taa fazla parladı!” Çırayı söndüren kül de iş görmemişti.. Aklına su geldi. Külde sönmezse Allahın suyu da mı tükenmiş, kül olmadığında çırayı suda söndürürlerdi ya…
Dışarıya koştu. Su dolu kovaya soktu feneri. Ortalık karardı, ama, Ali Gızı’nın içi aydınlandı. Şeytanın çırasını zor da olsa sonunda söndürmüştü. Feneri yerine koydu. Gitti, huzur içinde yattı yatağına.
Torun da meraklıydı, el feneri kullanmayı çok seviyordu. Kahveden gelir gelmez ufak bi iş bahane ederek eline aldı feneri. Düğmesine gitti eli, ama, düğme itilmişti. Acaba ben mi öyle bıraktım diye geçirdi aklından. Feneri elinde oynarken alt tarafından suların damladığını gördü. İlkin pillerin eridiğni sandı. Satıcı demişti; pilleri zamanında değiştirmezsen erir diye. Bi bakmak istedi. Alt kapağını açar açmaz içindeki su boşaldı. Torun anladı olanları. Ertesi gün gitti kasabadan yeni pil aldı. İyice kuruttuğu el fenerini tekrar çalıştırdı. Artık akşamları evden çıkarken feneri de yanında taşıyordu. Evi de çırasız bırakmadı ondan sonra. Ninesine hiç bişey demedi. Ninesi de ona demedi. Bu olanı da Torun, Ali Gızı rahmetli olduktan sonra anlattı sağda solda. Ninesini mahcup etmedi...

5 yorum:

Mine dedi ki...

Öykü çok güzel ama öykünün sonu daha bir güzelmiş Nihat Abi. Teşekkürler!

Nihat Akkaraca dedi ki...

Evet Mine, bu anı bana anlatıldığında beni de en çok anının sonu etkiledi, bu yüzden yazdım sanırım. Köyün adını veolaydakilerin hepsinin adını da henüz kullanamadım.

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Nihat Abi, benim 1909 dogumlu dedem ise bas ucunda el feneri ile uyurdu...Cep telefonu o zamanlar olsaydi eminim onu da edinirdi...Babannem ise Ali Gizi gibi yeni olan herseye karsiydi!

Nihat Akkaraca dedi ki...

Bu anıyı anlatıcıdan dinleyince ben de eski günlere gittim. İlk pilli fenerleri elimize aldığımız geceleri yaşadım adeta.
Bu anı Emecik Köyü'nden alındı, Habibe. Belki o köyü hatrılarsın. Aktur'dan Datça'ya gelirken yol üstünde, Özbel'e gelmeden yamaçta görülen köy.

http://www.puke365.com/ dedi ki...

普克工具网实用在线工具,免费电影,上网导航,MP3下载,IP地址查询,在线查看IP地址,在线计算器,在线闹钟,手机号码查询归属地,邮政编码查询,长途电话区号,常用电话,网速测试,违章查询,车牌号码,身份证号码验证在线查询,工具手册,字典词典,简繁转换,天气查询,度量换算,在线翻译,在线杀毒,万年公历,常用软件,站长工具,GooglePR,Alexa排名,ALEXA合并,WHOIS查询,智能搜索,强制聊天,匿名邮件发送系统,备忘录,在线记事本,即时贴,普克原创,博客,综合娱乐,网站导航,个性化首页,各种实用在线实用工具,专业查找,在线实用工具网,工具大全,智能搜索,一起搜,百度谷歌一起搜,有问题就找万事通博士普克网http://www.puke365.com/觉得不错就互相转告下,你的支持就是普克最大的动力,助人为乐,自己也快乐!谢谢你!