Pazartesi, Kasım 17, 2008

Datca Yerel Tarih Derneği'nin Sepet Etkinliği


Datça Yerel Tarih Derneği, geçen pazar günü yeni dernek bürosu ve sergi evinin önünde bir sepet örme etkinliği gerçekleştirdi.
Etkinlik başlamadan önce sepet ustalarının ağzından, eskiden Datça'da sepetin sosyal hayattaki yeri ve ekonomiye etkisini, sepet çeşitlerini, hangi tip sepetin hangi işlerde kullanıldığını dinledik.
Sepet örme becerilerini yıllardır ayakta tutan iki arkadaşımız, Karaköy'den İsmet Eski ve Yaka Köyü'nden İhsan Aras, getirdikleri bol miktarda doğal malzemeyi öğrenmek isteyenlere de vererek sepetin nasıl örüldüğünü gösterdiler.
Datça'nın bu çok özel geleneksel el sanatını yeniden canlandırıp, pazarlarda bolca kullanılan plastik poşete savaşı bu etkinlikle başlatabiliriz belki de.
Bu etkinlik "PLASTİK POŞETE HAYIR!"
kampanyasının başlangıcı da olabilir.
Bugün öğleden sonra gittiğim Kızlan Köyü'nde gördüklerim bana bu umudu verir gibi oldu. Bir adam eski, kullanılmayan ilkokulun bahçesine oturmuş sepet örmekteydi ve örülmüş her tür sepet vardı etrafında. Sorduğumda, 30 kadar sipariş aldığını, bunun dışında küfe de ördüğünü ve satabildiğini söyledi.

6 yorum:

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Dunyayi kurtaralim su plastikten...ben de edinecegim gelir gelmez...

Nihat Akkaraca dedi ki...

Gelmenizi bekliyoruz, Alp & Ege'nin Annesi. Size de iki sepet ördürelim...

Açalya dedi ki...

Eskiden bir de fileler vardi, pazara onunla gidilirdi...simdi pazardan bir geliyoruz, 10 tane plastik poset...atsan bir turlu atmasan bir turlu...annemler cok guzel yontem bulmuslar, bahcedeki komurlukten komur dolduruyorlar iclerine, sobaya oyle atiyorlar...onlarca poset komurlukte, bekliyor komuruyle beraber yakilmayi.

Nihat Akkaraca dedi ki...

Açalya, fileyi de düşündük ama, son yıllardaki sebze ve meyveleri filede taşımak zor artık. Erimeye, ezilmeye hazırlar. Sepet nispeten daha az zarar verecek sebzeye. Sebze ve meyve eve geldikten sonra da sepetin içinde bi müddet tutmak daha kolay.
Son zamanlarda plastik poşetler hakkında yazılanlara bakılırsa...

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Sevgili Nihat Abi,
inşallah Datça'nın başka bir mevsimini görmek için bayramda oradayız. Umarım hava sizin bu fotoğraflarınızdaki gibi olurda hep beraber keyifli bir bayram geçiririz.
Sevgiler

Nihat Akkaraca dedi ki...

İnşaallah Ayşegül. Yağmur da yağsa fazla bişey farketmiyor. Biraz önce Eski Datça'dan geldim. bU akşam Edebiyat toplantımız vardı. Bir yandan yağmur yağarken biz sundurmanın altında toplantı yapıyorduk. Ama, güneşli olsa daha iyi tabii.