Perşembe, Mayıs 22, 2008

Bu kadar güzel anlatılır.





Aduardo Galeano

FAKİRLİKTEN
KURTULUŞUN HİKAYESİ

Artık son horoz da çorba olmuştu. Horozun dulları yerde bir tahıl tanesi bulmak için geziniyorlar ama bula bula çöp buluyorlardı. Köylüler artık yolun sonuna gelmişlerdi. Çok nadir olarak, ayda yılda bir köye uğrayan çerçilere verecek bir metelikleri bile yoktu.
Sahip oldukları son şeyleri vererek yaşıyorlardı: Kadınların kafası tıraşlıydı, erkeklerin tek böbreği kalmıştı…………..

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Bana O'Henry'nindi galiba,bir hikayeyi hatirlatti. Hani genc bir kari koca, birbirlerine hediye alirlar. Adam cok sevdigi birseyini satip karisina tarak alir. Karisi da saclarini satarak kocasina saat alir. Galiba saatti.

www.elifsavas.com/blog

Nihat Akkaraca dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Nihat Akkaraca dedi ki...

Evet Elif, sözettiğin o öyküden filim de yapmışlardı. Bizde henüz TV yayını yokken biz,Sinop'ta Rusya ve Romanya TV lerini izlerdik.
Sanırım Romanya kanallarından birinde seyretmiştik o taraklı öykünün filmini ve çok etkilenmiştik. Daha sonra öyküyü bulmaya çalışmış bulamamış, daha sonra da unutmuştum. Yorumun bana o öyküyü hatırlattı. İnternetten bulmaya çalışacağım. Sağol

Nihat Akkaraca dedi ki...

Bak, buldum Elif. Teşekkürler. Öykü O'Henry'nin miş...


"The Gift of the Magi" about a young couple who are short of money but desperately want to buy each other Christmas gifts. Unbeknownst to Jim, Della sells her most valuable possession, her beautiful hair, in order to buy a platinum fob chain for Jim's watch; while unbeknownst to Della, Jim sells his own most valuable possession, his watch, to buy jeweled combs for Della's hair. The essential premise of this story has been copied, re-worked, parodied, and otherwise re-told countless times in the century since it was written.

çınar özgün akpolat dedi ki...

çok ütopik bir çaresizlik; edebi...